Elvesztettem egy kikölcsönzött könyvet. Mi a teendő?

A használati szabályzat értelmében be kell szerezni a művet (lehetőleg azonos kiadásban), ha ez nem lehetséges, akkor a beszerzési ár kétszeresét kell fizetni.

Úgy emlékszem, hogy egy könyvet visszahoztam, mégis a nevemen van. Ez hogyan fordulhat elő?

Két eset lehetséges. Ha tényleg visszahozta a könyvet, és valami tévedés folytán nem vettük vissza a nevéről, akkor a polcon a helyén megtalálható, és ilyenkor a kölcsönzést azonnal töröljük is (az nem fordulhat elő, hogy más nevére kiadjuk, és az Ön nevén is marad, mert a rendszer ezt nem tenné lehetővé). Ha tehát bent nem találjuk a könyvet, érdemes hosszabbítást kérni, és előfordulhat, hogy otthon mégis előkerül.

Vállalnak-e A3-as és/vagy színes nyomtatást?

Nem. Csak fekete-fehérben és A4-es méretben tudunk nyomtatni. Egyéb esetekben az Erkel Ferenc Művelődési Központban érdeklődhetnek.

Vállalnak-e fénymásolást?

Nem. Az Erkel Ferenc Művelődési Központban van erre lehetőség, ha a kézikönyvtári állományunkból vagy az aktuális újságból szeretnének másolatot kérni, a másolás idejére odaadjuk.

Könyvadományt fogadnak-e?

Tapasztalatunk szerint a nekünk felajánlott könyvek döntő többsége már megvan könyvtárunkban. Olyan feltételekkel tudunk ezért felajánlásokat elfogadni, hogy a könyvek jelentős részét nem tudjuk állományba venni. Ha listát küldenek, abból ki tudjuk választani, ami illeszkedik állományumkba és még nincsen meg. Fizetni semmilyen esetben sem tudunk a felajánlott könyvekért. Kis mennyiségben (egy szatyor) nyitva tartási időben bármikor fogadunk könyveket, ez esetben mi átnézzük az adományt. Nagyobb mennyiségű könyv elhelyezésére javasoljuk az Erkel Ferenc Művelődési Központ bejárata melletti szekrényt

Nem találok egy könyvet a polcon. Mit lehet az oka?

Érdemes kollégáink segítségét kérni, mert lehet, hogy a könyv például a szakkönyvek között van, nem a szépirodalomban. Az is előfordulhat, hogy kikölcsönözték, ez esetben előjegyzést tudunk rá fölvenni. Ha nincsen meg az állományunkban, de kapható, és állományunkba illeszkedne, akkor beszerezzük. A javaslattevéshez a „Kerestem, de nem találtam” cédulát lehet kitölteni.

Egy frissen megjelent könyvet keresek, megvan már önöknél?

A könyvbeszerzés, majd a beszerzett könyvek állományba vétele időt vesz igénybe, ezért 1-2 hónappal a megjelenés után lesz nálunk is megtalálható. Ha valaki jelzi az igényt a beszerzés alatt álló új könyvre, akkor a feldolgozás után rögtön foglalásba is tesszük a nevére.

Friss beszerzéseink: 2024, 2023

Mi a különbség az előjegyzés és a foglalás között?

Ha egy könyvből egy példány sincsen bent, akkor az adott címet kérésre előjegyezzük. Ha valamelyik példányt visszahozzák, akkor az az adott példány kerül foglalásba az előjegyzést kérő olvasó nevére, és erről értesítést is kap. A foglalás 2 hétig érvényes, utána már másnak is odaadjuk.

Melyek a könyvtárközi kölcsönzés feltételei?

Az állományunkban nem megtalálható könyvet más könyvtártól el tudjuk kérni, a következő megszorításokkal:

  • A kötelezően ajánlottan történő postai visszaküldés költségét az olvasónak kell kifizetnie.
  • Az, hogy mikorra érkezik meg a könyv, a küldő könyvtáron múlik.
  • A kölcsönzési határidő fix, nem a tőlünk való elviteltől számítjuk, hanem a küldő könyvtár határozza meg, az nem hosszabbítható.
  • A könyvtárközi kérés nem visszamondható, a postaköltséget akkor is ki kell fizetni, ha nem viszi el a kért könyvet.